Blått til Lyst

Blått til Lyst

Det blåser en blå vind over landet, og vi spør: Hva lukter egentlig vinden fra Høyre?

«Dessverre, har verken tid eller lyst til å være med slik undersøkelse.» kommer det kjapt fra Per Kristian Foss når jeg spør om våre blå delegater har noen felles duftpreferanser når de fjonger seg opp til valgvake og partifest. Torbjørn Røe Isaksen svarer at han «ikke har noe særlig å bidra med», mens Høyres mest ikoniske kvinnelige politiker, Kaci Kullmann Five ikke kommenterer private spørsmål. Jeg undrer på om dette er kledelig borgerlig beskjedenhet, eller om det rett og slett er fordi Høyre mangler en strategi for duft? (Gisp!).

Ikke alle konservative er like blyge når det kommer til lukt. Republikaneren Sarah Palin skriver i første kapittel av boka Going Rogue: «I breathed in an autumn bouquet that combined everything small-town America with rugged splashes of the Last Frontier.» Her har du en oppskrift på en blå cologne som burde gjøre susen i de fleste distriktskommuner. Tea Party-bevegelsen er nok litt langt ute for den gjengse blå politiker her hjemme. Her er to forslag til parfymer som går godt sammen med blå valgløfter.

Bluebell
Penhaligon’s
Nese: M. Pickthall
EdT ·100 ml · kr ?
parfymeri.no

Noter: Sitrus, svibel (hyasint), liljekonvall, alpefiol, sjasmin, rose, galbanum, nellik, kanel.

Brukt av: Margaret Thatcher, Prinsesse Diana, Kate Moss, Tilda Swinton.

Til valgkampen: Blåklokkeklart. Margaret Thatchers foretrukne parfyme. Akkurat som jernladyen er dette en duft du enten elsker eller hater – det hele avhenger av ditt eget ståsted. Synes du at den minner om sånne billige potpurrier som står i entreen og støver ned, gjør den det. Får du derimot assosiasjoner til fuktig blåbærlyng som baker i sommersolen, så er den det også. Fra sviblene i toppnotene til kanelen og nelliken i bunnotene løper det en tråd av muligheter gjennom Bluebell – det kan gå både til høyre og venstre – og det er det jeg liker så godt med den. Med Bluebell føles det ut som du har tatt ett klart standpunkt uten å bli for spesifikk. Det gjenspeiles også av de som har brukt den: Prinsesse Diana, Kate Moss og røde Tilda Swinton. Sånn sett burde den være ideell for politikeren som ønsker å få favne bredest mulig de siste timene før velgerne avgir sine stemmer.

L’Heure Bleue (1912)
Guerlain
Nese: Jacques Guerlain
EdT · 50 ml · kr

Noter: Bergamott, anis, nellik, appelsinblomst, bulgarsk rose, tuberose, iris, vanilje og musk.

Til valgvaken: Salme ved reisens slutt. Stemmene er talt opp og de siste valgdagsmålingene har kommet inn. Kursen er satt og kandidatene er som passasjerer på et skip som siger inn i natten – dette er den blå timen – L’Heure Bleue. I dag konservativ som praliner, fyrstekake og hårvann, men radikal da den kom i 1912. Et teknisk mesterverk, som i motstetning til Titanic har vist seg å være helt usynkelig. Jacques Guerlain brukte de mest moderne ingrediensene tiden hadde å by på. Han la inn triple vanntette skott av ionon (syntetisk fiol med trenoter), heliotropin (en pudret, vaniljeaktig blomsterduft) og aldehyde C12. Det smekre skroget av bergamott, appelsinblomst og anis bygget han slik at det omslutter deg som den mykeste fløyel. I tidens løp har det riktignok kommet opp et neonskilt på dekk hvor det står «Bingo!» i blinkende bokstaver. Litt ergerlig, ettersom dette er en av de store klassikerne innen parfymen. Fordi den er så stor, skal du bare huske å bruke lite av den.

Hva bruker de?
Margaret Thatcher – Bluebell
Barbara Bush – Evyan White Shoulders, Paco Rabanne Calandre
Laura Bush – Estée Lauder White Linen
George Bush – Gendarme
Winston Churchill – Penhaligon’s: Blenheim Bouquet, Creed: Tabarome
Arnold Schwartzenegger – Guerlain Vetiver, Bijan

Ekstra anbefalinger. For den unge høyrepolitikeren anbefaler jeg Bleu de Chanel – den er faktisk spesialdesignet for denne målgruppen: Dynamiske og markedsorienterte menn, som jobber hardt for å fylle fars seilersko – altså evolusjon, ikke revolusjon. Montale Blue Amber er bygget som en klassisk fransk orientalsk parfyme, men med en overdose ambra spenner den elegant bro mellom øst og vest. Perfekt for Abid Raja – men han er jo i Venstre.

Publisert: D2, spetember 2011