Dzing!

Dzing!

Den eneste parfymen i verden som ber om «fullständig tystnad».

Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

— William Blake, 1794

Fem bokstaver og et utropstegn: Dzing! Et kort og fullstendig meningsløst ord. Så enkelt – jeg var håpløst betatt. Og så var det etiketten: En munter tiger bærende på en halvnaken, sprellende dame med strutsefjær i håret. Hvordan kan man motstå sånt?

I følge L’Artisan er Dzing! en hyllest til livet i sirkuset. Det er lenge siden har sittet i mørket rundt en sirkusmanesje, men tanken på hvilke lukter et sirkustelt rommer, er ganske besnærende – hestesvette, popkorn, sagmugg, hårspray og osende dieselaggregater – kan man ønske seg noe mer? Det er med et aldri så lite snev av nervøsitet jeg spretter korken av prøven som har kommet i posten. Er det virkelig mulig å danse polka med en tiger og komme helskinnet fra det?

Det er lange tradisjoner for å gi parfymer klingende og fantasieggende navn. Oftest er de lite etterprøvbare. Dzing! derimot, er dristig – for sirkus er noe de aller fleste har ett forhold til – her fjerner man sikkerhetsnettet, ber om «fullständig tystnad» og skaper en forventing om en trommevirvel og ett «Ta-raa!».

Dzing!
L’Artisan Parfumeur
Nese: Olivia Giacobetti
EdT · 100 ml · kr 835
heavenscent.no

Noter: Narsiss, tonkabønner, balsam, karamell, safran, ingefær, castoreum (bevergjel), benzoharpiks.

Varighet: Kort. Toppnotene forsvinner etter en times tid. De søte toffee- og lærnotene holder det gående ut dagen.

I det den første dråpen fordamper fra huden, blir det med ett klart for meg at min kjennskap til sirkus egentlig begrenser seg til TV-sendinger med ståkete musikk, glorete sirkusdirektører, og umorsomme klovner – mangelen på førstehåndkunnskap til tross – det kan da umulig være slik sirkus skal lukte? Hvor er den tette luften av hestesvette og sagmugg innsauset med dyretiss? Kløften mellom forventning og opplevelse blir alt for åpenbar – ikke det at jeg hadde forventet at Olivia Giacobetti skulle klare å trekke en hel elefant opp av hatten, men jeg føler meg litt snytt.

Skuffelse til side: Dzing! er slett ingen dårlig parfyme, tvert i mot: Den er så sær og skrudd at den står utmerket på egne ben, uten paljettene og resten av sirkusmenasjeriet. Dette er tigeren og dyretemmerskens nummer alene – dette er deres dans. Med smellet fra en piskesnert åpner showet med det store kattedyrets underlige vagging. Om det ikke lukter tigerbæsj, er det definitivt noe lett fekalt, som sot fra stearinlys, eller kinesisk blekk. Piken slynger seg deretter smidig om halsen på sin stripete kavaler, innhyller ham i karamell, og vanilje fra tonkabønner, og vugger ham inn i sukkersøt søvn. Dzing! har mye sødme, men den er lett, og læret er mykt som hud.

Dzing! er en av disse sjeldne parfymene som får deg til å løfte håndleddet til nesen, i forbløffelse, snarere enn velbehag. Den har oppnådd kultstatus og det utløste nærmest hysteriske tilstander da ryktet begynte å versere om at L’Artisan skulle slutte å produsere parfymen. Ryktet om Dzing!s snarlige død var nok betydelig overdrevet, for den er fortsatt å få tak i – og godt er det. Dzing! er kanskje et av de mest vellykkede sammensmeltinger av navn, idé og innhold noensinne. Å slakke linen så mye og komme helskinnet over, er vel verdt en fanfare.

No.6 «M»
Six Scents: Series Three
Nese: Yann Vasnier
EdT · 50 ml · kr 990
henrikvibskov.com

Noter: Kardemomme absolute, seder, svart plomme, tonkabønner, castoreum (bevergjel), civet, musk

Note: Dzing! Fikk i fjor en utfordrer i No.6 «M», fra Six Scents. Den har mange av de samme kvalitetene som Dzing! men det fekale er dempet til fordel for en vakkert utført lærakkord. Hvis Dzing! er dyretemmerens glansnummer, er No.6 «M» grasiøs og klassisk hestedressur. Like lett, men tørrere, og muligens et hakk mer maskulin. Anbefales.

Om parfymøren: Franske Olivia Giacobetti født 9. April, 1966 i Boulogne, er det vages mester og regnes blant de mest talentfulle av den yngre generasjonen parfymører.

Andre parfymer fra Olivia Giacobetti:
Philosykos for Diptyque (1996)
En Passant for Editions de Parfums Frédéric Malle (2000)
“New York Collection” Honoré des Prés  (2010)

Kjøpsinfo:

Dzing!
Heaven Scent, Eger Karl Johan, Karl Johans gate 23 B

No.6 «M»
Henrik Vibskov Boutique Oslo, Tollbugata 15 A, henrikvibskov.com