Gullfeber

Gullfeber

Gold
Always believe in your soul
You’ve got the power to know
You’re indestructible
Always believe in, because you are
Gold

— Spandau Ballet

Når børsene faller går vi for gull. Uforgjengelig, alltid til å stole på. Vi ser på parfymer som ser ut til å ha blitt tuklet med av kong Midas, og vurderer om de er bra innbytte mot aksjer. Det er tid for å handle gull.

1 Million
Paco Rabanne
Neser: Christophe Raynaud, Olivier Pescheux, Michel Girard
EdT · 50 ml · kr 445

Noter: Grapefrukt, mint, blodappelsin, rose, kanel, krydder, lyst lær, hvite tresorter, ambra, patsjuli

Gullgutt. Hvorfor lage en parfyme som ligner noe som ikke lukter noe? Selv hunder kan ikke lukte gull. Denne gullbarreformete parfymen har likefullt vært rene gullkua for Paco Rabanne. I 2009 sopte den inn svimlende 1,5 milliarder kroner netto. 1 Million er i seg selv en påfallende anonym herreduft, men hvis du lurer på hva mammon lukter, trenger du ikke lete lenger.

Gullfaktor: Du hører latteren hele veien til banken – den er ikke din egen, men du får en fin gullreplika du kan bruke som dørstopper.

Passer for: Ideell for menn på jakt etter det gylne snitt – det fashionmessige minste felles multiplum (m.a.o. motens nullpunkt).

Lady Million (1 Million)
Paco Rabanne
Neser: Anne Flipo, Béatrice Piquet, Dominique Ropion
EdP · 30 ml · kr 398

Noter: Neroli, bitter appelsin, bringebær, appelsinblomst absolute, sjasmin, honning og patsjuli

Gold digger. Dette er nummer to i gullrekka til Paco Rabanne. Flasken er en diamantslipt gullklump (vi snakker gullsmør på diamantflesk). De tre stjernenesene bak Lady Million påkaller bildet av Wagners dverg Albericht som smir Nibelungenringen for å få verdensherredømme, mot at han frasier seg kjærligheten – for en kan jo saktens lure på om det er akkurat det den ene nesen Dominique Ropion faktisk har gjort. Han har laget noen av de mest glitrende originale duftene jeg vet om, mens her har han hamret ut en ren pengemaskin som lukter alt annet enn ekte kjærlighet. Den er som å se Beyonce filleriste rumpa si i en sky av bronzingpudder. Det er effektfullt og kalkulert. En lapdance servert gjennom en flatskjerm  – og som sådan utilfredsstillende.

Passer for: Damer med høyt utviklet skjæreinnstinkt som liker alt som blinker – bronzing powder, gullsko, gullenker, you name it.

Gullfaktor: Det er en ganske god sjanse for at du treffer en make med flotte fjær og påkostet skjærereir.

8 88
Comme des Garcons
EdP · 50 ml · kr 790
Nese: Antoine Lie
Henrik Vibskov Boutique Oslo

Noter: Safraleine TM og Pepperwood TM (duftmolekyler fra Givaudan), geranium, gurkemie, koriander, og ambra

Det magiske nummeret. Avant garde-huset Comme des Garcons er kjent for tydelige duftidéer som lukten av brent støv på lyspære, eller lummer katolsk røkelse. Med en miks av safran, geranium og gurkemeie, lukter 8 88 i og for seg «gulaktig» nok, men duften vekker så få assosiasjoner at jeg mistenker dette å være et missil spesialkonstruert for å trenge inn i Asia. Her er nemlig tallet 8 gull verdt. Et telefonnummer med bare åttetall skal ha blitt solgt for 1,5 mill. kroner i Chengdu i Kina, og det er neppe tilfeldig at United Airlines rute fra San Francisco til Beijing har flight-nummer UA888. Japanske Rei Kawakubo, Comme des Garcons’ sjefsdesigner vet sånne ting. Bokstavelig talt en velkalkulert parfyme.

Passer for: Asiater og alle med Da Vinci-kode-konsipiratoriske tilbøyeligheter. Den liggende flasken designet av Marc Atlan er forøvrig en pryd for enhver baderomshylle.

Gullfaktor: 888 = Rik, rik, rik

Gold Woman
Amouage
Nese: Guy Robert
EdP · 50 ml · kr 1635

Noter: Røkelse, solrose (Rock Rose?) liljekonvall, iris, sjasmin, myrra, musk, seder- og sandeltre

Goldfinger. Et trekk ved livsstilspreferansene til arabere fra møblerte hjem, er at man tar euroluksus og bare jekker det opp enda noen hakk. Bentley stretch limo? Javisst ­– vi må bare trekke setene med skinn fra Louis Vuitton først! Selv om det Omanske parfymehuset Amouage ble grunnlagt av sultan Qaboos ibn-Said for å fremme landets «vidunderlige» parfymetradisjoner, er dette håndverk av klassisk fransk merke. Da Guy Robert ble hyret inn for å gjøre Gold Woman i 1983, fikk han symptomatisk nok streng beskjed om å «putte hva han ville i den, samme hva det kostet». Det merkes, for dette er en absurd stor blomsterduft i den abstrakte tradisjonen fra Coty’s Chypre – en knallhard tennis smash av aldehyder, nennsomt pakket inn i et svalende Hermès-sjal.

Passer for: Alle med gullkran på badet og/eller dronning Noor av Jordan.

Gullfaktor: Dyrest i klassen, til gjengjeld lukter den skikelig dyrt også, og blir stående som den beste investeringen av disse parfymene.