Lonestar Memories

Lonestar Memories

Med Lonestar Memories, slipper du din indre cowboy fri. 

– parfymør Andy Tauer.

Vi sitter på huk. Hendene til faren min arbeider rolig mens han sorterer brenselet han akkurat har samlet inn. Først former han et lite rede av kjerringris og de pistrete fingrene fra de nederste greinene på et grantre. Ved siden av ham ligger et fange grå og forvridd einer. Han ser nesten enfoldig ut der han måler de ulike tykkelsene mot hverandre, før han bryter de seige kvistene og legger dem lagvis, først tynne, deretter tykkere. Han legger seg på alle fire, fisker opp en tull med krøllete bjørkenever fra lomma, presser det innunder byggverket og river av en fyrstikk. En blågrå stripe stiger opp. Han reiser seg og går med den svarte kjelen ned til bekken. Mørket faller over oss, to cowboyer alene i natta.

Det finnes gode, vonde og grusomme parfymer – og så finnes det en helt annen kategori, episkeparfymer hinsides godt eller ondt – hvor skjønnheten ligger i måten de forteller en historie. Lonestar Memories fra sveitsiske Andy Tauer er en av disse. Dette er fortellingen om Texas, bål ­– og myggstift.

Lonestar Memories
Tauer Perfumes
Nese: Andy Tauer
EdP · 50 ml · € 74.90
tauerperfumes.com

Noter
Topp: Grønn geranium, gulrotfrø, muskatsalvie
Hjerte: Lær, cistus (ladanum), sjasmin
Bunn: Myrra, tonkabønner, vetitver, sandeltre

Lonestar Memories er strukturert som en klassisk westernfilm. Den ensomme og hardbarkete helten med et hjerte av gull finner sin parallell i den skarpe tjæren som kontrasteres av varme noter av tre, sjasmin og myrra. Røyken er ikke den kvelende osen fra en en engangsgrill, men den delikate røyklukten i en skotsk singlemalt. Lukten kommer av bjørketjære – brukt i en lang rekke klassiske parfymer. Det overraskende og geniale er imidlertid at den også lukter myggstift. Ikke verdens mest raffinerte lukt, men tenk over det: Er ikke myggstift den ultimate comfortscent? Ingenting lover trygghet og rask bedring på samme måte.

Jeg kontakter Andy Tauer for å høre om hans tanker om friluftsliv og myggstift. Han forteller at han bodde et år i Texas, og at duften er bygd på minnene derfra. Han har fått mange pussige og til dels provoserende kommentarer på Lonestar Memories: «Lukter gammel skinnveske, som en gammel cowboy, eller cowboyens hest som står litt for nær leirbålet», men «myggstift» har han ikke hørt før. «Dette er et godt eksempel på hvordan vår sosiokulturelle bakgrunn påvirker dufthukommelsen vår» sier han, og peker på at dette er en grunn til at vi så ofte føler oss «lost in translation» når vi snakker med hverandre om parfyme. «For meg som vokste opp på 60-tallet, er myggstift synonymt med den billigste sitrusen du kan få tak i.»

Andy Tauer sier de kontrasterende elementene var en stor utfordring og minnes den første versjonen: «Den var alt for brutal. Den manglet en viss mykhet. Det ble bare røyk og lær… som et esel som hadde blitt stående et par timer i en røykekupé…» Han lagde atten versjoner før han ble fornøyd. «Når jeg lager en parfyme er utfordringen alltid den samme: Finne en riktig balanse, riktige proporsjoner, både sarthet og volum. Ingen harde kanter, og viktigst av alt: Et duftene bilde som svarer til et indre bilde av hvordan det skal se ut.»

Til slutt spør jeg Andy Tauer hvilken film den ville vært av Alle de vakre hestene, Brokeback Mountain og No Country for Old Men. «Det er et kompliment å bli sammenlignet med fortellingen i en film. Min tilnærming er å underholde folk og snakke til dem gjennom dufter, så jeg føler Lonestar Memories portretterer den melankolske lengselen i en kjærlighetshistorie, og jakten på et enkelt men sant liv slik du finner det i Brokeback Mountain.»

Lonestar_Memories_infographics.jpg
Bjørketjære.
Den aromatiske tjæren utvinnes av barken på bjørk (Betula Alba). Det er en komponent som gir en læraktig, røkt og intenst animalsk note i en parfyme, forteller Andy Tauer. «Det er bjørketjære i parfymer som Knize Ten – en av de aller beste lærduftene – eller Royal English Leather fra Creed. I dag er dette en ingrediens som sjeldent brukes. Dosen jeg har brukt i Lonestar Memories er nok ganske enestående. Brukt i ørsmå konsentrasjoner har bjørketjære en forbløffende virkning. Den understreker treaktige animalske toner, og tilfører et mystisk mørkt element til en komposisjon. Jeg elsker bjørketjære på grunn av den skitne animalske undertonen. Den minner meg om bål, eller enda bedre: Bålet om morgenen etter at ilden har gått ut.»

 

Tauer Perfumes
Den selvlærte sveitsiske parfymøren Andy Tauer startet opp for fem år siden. Han vant nylig «Best new independent niche fragrance» for sin Orange Star på parfymens Oscar-utdeling: The 2011 FiFi Awards, som arrangeres av Fragrance Foundation UK.

Publisert: D2, mai 2011