Den Beste Julelukten

Den Beste Julelukten

Parfymeorakelet Denyse Beaulieu anbefaler lukttilbehør til julefeiringen, og oppsummerer året som gikk.

Denyse Beaulieu står utenfor caféen Le Bal i Paris med en mentolsigarett i den ene hånden og en shoppingbag fra Comme des Garçons Parfums i den andre – I tilfelle hun ikke skulle bli gjenkjent. Nokså overflødig, eksil-canadieren rager et halvt hode over de petite franske damene der hun står med knallrød leppestift under den patenterte sølvgrå panneluggen. Hun er invitert hit som D2’s parfymeorakel* på grunn av boka The Perfume Lover som kom ut tidligere i år og bloggen Grain de Musc.

— Hvilke trender vil vi se mer av i 2013?

— Vanskelig å si, men noe av det viktigste som har skjedd de siste årene, er at parfyme har gått «viral» på grunn av internettet. Før var parfymemerkene i hovedsak knyttet til Paris og New York – det var i disse to byene ekspertisen var samlet. Nå kan outsidere utenfor det etablerte systemet starte opp hvor som helst i verden, som Mexico eller Russland. Eller ta svenske Byredo (som er startet opp av den tidligere basketspilleren Ben Gorham). Man kan trekke parallellen til gullalderen i Hollywood da alt som ble laget av film var rene studioproduksjoner. Det er først nå man har sett en tilsvarende oppløsning av systemet innen parfymen.

— Hva var de beste parfymelanseringene i året som gikk?

— Bottega Veneta, en fruktig, lær-chypre laget av Michel Almairac, lyktes å tilfredsstille både parfymefantastene og det brede publikum med blandingen av semsket aprikosskinn og plomme.
L’eau de Chloé, var veldig bra. I stedet for å være konstruert rundt en rose, som den første Chloé-parfymen, er den en grønn chypre med rosevann montert i toppen. Dette gir en mer naturlig roseduft. Og Prada Candy, en kjempegøyal parfyme med sukkerspinnlukt. Ingrediensen ethyl maltol brukes faktisk som karamellsmak i matvarer også. — Jeg har fått en hel flaske med bodyscrub, og kan ikke vente med å gni den inn over hele kroppen!

— Største skuffelse?

— La Vie est Belle fra Lancôme var helt håpløs, en slags gruppearbeidsvri på Flower Bomb fra Victor & Rolf.
Et eksempel på at det ikke behøver bli bra selv om du setter tre av verdens beste parfymører på saken. Som den ene av dem ofte sier til meg — Du vet, jeg gjør ikke alltid som jeg har lyst … Nuit Étoilée fra Annick Goutal var skuffende, jeg sa det faktisk til Isabelle Doyen (som er en venn av meg). Den var en ubalansert blanding med for mye mint og granbar (og når det er sagt var den forrige virkelig god).

— Hvilke dufter anbefaler du til julebordet?

— Jeg ville valgt noe med en underliggende sødme slik at det harmonerer med lukten av mat, som Féminité du Bois fra Serge Lutens og Songes fra Annick Goutal – eller Frapin 1697, som er en konjakkbasert duft – den har mye fatsødme, så jeg vil tro at den nesten går enda bedre til gutta. Når jeg starter kvelden med å spise, passer jeg på å ikke ta på så mye slik at jeg overdøver maten. Ta heller med en liten flaske i vesken så kan du re-spraye seinere.
Noen sier man ikke skal spraye i håret, men jeg liker best å spraye meg bak i nakken – da sprer duften seg så flott når du beveger på hodet (viser med hendene hvordan håret duver fra side til side).

— Hva synes du passer best i romjulen?

— Annick Goutals Encens Flamboyant, XIII La Treizième Heure fra Cartier, Chambre Noire fra Olfactive Studio og Chanel Sycomore fungerer godt til vinter og fyring i peisen, eller en lang sledetur om kvelden.

— Og hva bruker du på nyttårsfesten?

— Noe som blender bra med huden din, ettersom du antakeligvis kommer til å bli ganske svett – eller det vil si … kanskje det er da du virkelig trenger noe som dekker over? Selv ville jeg tatt på noe som tatoverer min utkårede for resten av kvelden! For eksempel Seville à l’Aube fra L’Artisan eller Carnal Flower fra Frédéric Malle.

— Hvilke trender ser du i året som kommer?

— Jeg er redd vi kommer til å være «stuck» med store klissete blomster med masse syntetisk musk i lang, lang tid framover. Som for eksempel Lady Million fra Paco Rabanne eller sommerparfymene til Escada.

— Hva har du størst forventinger til i 2013?

— Jeg er kjempespent på relanseringen av det ærverdige motehuset Jean Patou. Parfymene ble omformulert på 80-tallet mens de var under Procter & Gamble, men med nye eiere kommer det nå versjoner som er tettere på originalene. Forhåpentligvis får vi en relansering av Chaldée som opprinnelig er fra 20-tallet.

 

* Tilfeldigheter ville at hun reiste til Delphi tre dager etterpå.

Illustrasjon fra venstre: Frapin 1697 (Frapin), XIII La Treizième Heure (Cartier), Chambre Noire (Olfactive Studio), Bottega Veneta og Songes (Annick Goutal).

 

Publisert: D2, desember 2012