Solegget

Solegget

Det er naturligvis ild i egget, sa Kotte, det er jo ild i solen.

I Solegget av Elsa Beskow finner den lille alvejenta et egg som hun tror solen har mistet. Det viser seg naturligvis å være en appelsin. Nå er jeg kanskje ikke noen alvejente, men jeg følte meg sånn da jeg nylig oppdaget at petitgrain, bigarade, fleurs de oranger og neroli – navn som til stadighet dukket opp i mylderet av parfymeingredienser – alle stammet fra samme plante: Nemlig appelsintreet.

Eau d’Orange Verte
Hermès
Nese: Francoise Caron/ Jean Claude Ellena
EdT · 100 ml · Kr 850
hermes.com

Noter: Appelsin, sitron, mandarin, bukko, solbærknopper, mint, oakmoss, patsjuli, seder.

Et veritabelt Kinderegg av duft som bla. har gitt eau de cologne, eller Kølnervann, sin friske karakter siden starten av 1700-tallet. Og ja, det er «ild i egget» – for hva lukter vel mer konsentrert sollys og sommer, enn nettopp appelsinen? Her er tre godbiter fra den oransje kula.

Cologne-klassikeren fra 1979 legger ikke fingrene i mellom – her får du en «full frontal» sitrus med blader, skall og kvister rett i fleisen. Røff og upolert, som et knasende hvitt smil innrammet av 3-dagersstubb over et oppkneppet skjortebryst. Fram til 1997 gikk den under navnet Hermès Eau de Cologne og ble markedsført som herreparfyme. I 2009 fikk den en facelift av Hermès’ husnese Jean Claude Ellena og har siden blitt solgt som unisex. Ingen dum idé – med ett par slitte 501-bukser som er noen nummer for store, sitter den om mulig enda bedre på en kvinne. Sommerens boyfriend-parfyme.

L’eau de Tarocco
Diptyque
Nese: Olivier Pescheux
EdC · 100 ml · Kr 675
heavenscent.no

Noter: Blodappelsin, grapefrukt, safran, gurkemeie, kanel, bulgarsk rose, ingefær, seder, røkelse (olibanum), musk

På dager hvor jeg ikke føler meg spesielt innovativ, dypsindig eller morsom, men har en mistanke om at jeg tross alt er en helt vanlig fyr, har L’eau de Tarocco blitt en trofast følgesvenn. Litt som å ha en butler, tenker jeg – nærværende, men smart nok til å holde kjeft når jeg prater. Gresselig kjedelig tenker du kanskje – ja, hvis det ikke hadde vært for det originale innslaget av blodappelsin (tarocco på italiensk), og den subtile, petroleumsaktige duften av oljen du får på fingrene når du kryster skallet i martinien. Dette dannete vesenet lister seg på de mykeste såler av musk over en parkett av seder. Skulle jeg reist jorda rundt på 80 dager, ville denne parfymen vært min Passepartout.

Néroli
Annick Goutal
Nese: Camille Goutal/ Isabelle Doyen
EdT · 50 ml · Kr 645
parfumerie.no

Unisex

Noter: Appelsinblomst absolute, neroli, paraguayansk petitgrain, sypress, seder.

En soliflore er en parfyme som ikke er ment å lukte annet enn én bestemt blomst. Det finnes alt fra lilje-, lavendel- og rosesoliflorer. Det høres kanskje enkelt ut, men er det ikke. En blomsterduft kan ikke tappes rett på flaske og lukte akkurat som originalen. En soliflore er en rekonstruksjon, hvor parfymøren omhyggelig må velge en rekke ingredienser for å gjenskape et idealisert bilde av blomsten. Blant dette franske parfymehusets store utvalg av sitrusdufter er Néroli en skimrende skjønnhet. Entréen er som et tordenskrall av grønn og våt sitrus. Det er imidlertid når skydekket sprekker og avdekker appelsinblomstens yndige, litt tørre karakter, at den virkelig skinner. Muligens den beste nerolien jeg vet om.

Appelsintreet - et leksikon av duft
Nesen Mandy Aftel skriver i boken Essence and alchemy at det bare er én plante som gir hele fire distinkt ulike oljeessenser: Nemlig appelsintreet, fortrinnsvis pomeranstreet (Citrus aurantium var. amara), også kalt bitterappelsin, bigaradier og Sevilla appelsin.

Neroli er olje destillert med vann eller damp fra blomstene på pomeranstreet. Navnet tilskrives Marie-Anne de la Trémoille, prinsesse av Nerola i Italia, som brukte denne essensen til å parfymere alt fra hanskene til badevannet. Lukten er frisk, tørr og grønn, med en helt egen blomsteraktig undertone. Om noen, er dette lukten som definerer cologne.

Appelsinblomst absolute er fra samme blomst, men destillert med løsemidler som gir en mer forfinet karakter. Dette er en av de dyreste, men også mest anvendte ingrediensene i parfyme. Duften er intenst floral (ikke ulik sjasmin), og er på samme tid fyldig, delikat og frisk — noe som gjør at den kan brukes i både tunge orientalske parfymer og i lette blomsterparfymer og cologner.

Petitgrain ble opprinnelig utvunnet av de grønne, umodne fruktene (derav navnet: «Små frø»), men utvinnes i dag kun fra bladene og kvistene. Kan også lages av lime-, klementin- og sitrontrær. Intens, bitter sitrusduft med hint av urter, tre og terpentin.

Appelsinolje el. bigarade er den kaldpressete oljen fra appelsinskallet. Tenk bitter marmelade, så er du ikke langt unna.