Cologne for Villmenn

Cologne for Villmenn

Ny vår for gammel herreduft – hvordan lukte som en Mad Man.

Mad man. Forestill deg at du er Don Draper, stående foran baderomsservanten. Morgensolen kaster sine første stråler gjennom vinduet og fuglene synger. En praktfull dag, bortsett fra at lyset føles som atomprøvesprengningog kvitringen høres ut som fiolinene i Hitchcocks Psycho. De blodskutte øynene som stirrer tilbake i speilet, og munnen som åpner og lukker seg som et askebeger, røper ingenting om at du er reklameguruen som forventes å lande en millionkontrakt allerede samme formiddag. Hva gjør du Don? Det finnes en kur – og den heter Eau Sauvage.

Det er noe i luften – og det lukter definitivt ikke nytt. Det startet med at gamle velkledde gubber begynte å figurere på moteblogger som The Sartorialist. Herrebladet Fantastic Man fulgte på med nærbilder av tweed og vannkjemmet hår. Det var ikke til å ta feil av: Det gikk mot en ny vår for klassiske herresnitt og detaljer som hornbriller og lommetørklær i brystlommene. Med Matthew Weiners Mad Men, faller imidlertid alt på plass. Ikke bare skildres 60-tallsstilen med nitid perfeksjonisme, TV-serien viser oss også hvordan vi skal røyke, drikke og pule så hatten passer. Tiden er inne for å rote i fars gamle toalettsaker.

Don Draper bryr seg ikke om parfyme. Han er outsideren som later som han er normal – så lenge han tror aftershave er noe normale mennesker bruker, så vil han bruke det. Slik holder han guarden oppe. Det er her Eau Sauvage kommer inn i bildet. 60-tallet markerer en ny epoke innen herreparfymen. Med den klassiske sitrus-colognen som bærerakett starter kappløpet om å komme først ut i det det hurtig ekspanderende herremarkedet. Brut, Aramis, Habit Rouge ser dagens lys, hvorav Diors Eau Sauvage er den mest innovative. Åpningen er så sprakende duggfrisk at den fullstendig overdøver duften av noe som mest sannsynlig ikke er din kones, og det tette dekket av grønnsvær røper ingenting om at du sov resten av natten på sofaen. Eau Sauvage (fransk for «villmann») ble markedsført som «viril, diskret, frisk». Annonsene, illustrert av René Gruau, viste menn kun iført slåbrok eller bare med ett håndkle kastet over skulderen. For meg er dette essensen av Eau Sauvage. Den framkaller et bilde av en nybarbert pappa som kommer ut av badet, en lykkelig pappa, og følelsen av at hva som helst kan skje. Et kaleidoskop inn en voksen maskulin verden, fortsatt hemmelighetsfull og uendelig besnærende.

Mad Men-serien starter i 1960. Eau Sauvage ble lansert i 1966. Teknisk sett kan den altså ikke dukke opp før i 5. sesong, men serien beskriver en brytningstid med store sosiale omveltninger – dette er lukten av Kennedy, Apollo 11, kvinnefrigjøring og studentopprør. Det blåser en frisk vind over verden – Eau Sauvage virker kanskje gammelmodig i dag, men dette er lukten av forandring.

Eau Sauvage
Christian Dior
Nese: Edmond Roudnitska
EdT · 50 ml · kr 520,-
Lansert: 1966

Noter:
Topp: Hedione, bergamott, og sitrus
Mellom: basilikum, rosmarin, sjasmin, og nellik
Bunn: Sandeltre, oakmoss (lav), vetiver, patchouli, musk

Eau Sauvage er en sitrus-chypre (uttales sjy-pr). En av de første herreparfymene som tok i bruk Hedione – et syntetisk molekyl med en lett akvatisk sjasminlukt. Når du tar den på føles det som å stå i et skybrudd om sommeren hvor kaskader av lys brytes av regnet. Dette forsvinner som dugg for solen, og etterlater dampende fuktige grønne urter som basilikum og rosmarin. Bruken av blomster er diskret og vakkert aksentuert av karslig bitter sitrus, mose og vetiver.

 

Andre gode duftvalg for herrer som kan se i akterspeilet uten å kjøre i grøfta:

Caron Pour Un Homme
Caron
Nese: Ernest Daltroff
EdT · 50 ml · kr ?
Lansert: 1934

Noter:
Topp: Lavendel, rosmarin, bergamott, sitron
Mellom: Clary Sage, rose, rosetre, sedertre
Bunn: Vanilje, tonkabønner, musk, lav (oakmoss)
Aramis
Aramis (Estee Lauder)
Nese: Bernard Chant
EdT · 60 ml · kr 380,-
Lansert: 1965 (1964)

Noter:
Topp: artemisia (Clary Sage?), bergamott, kanel, gardenia, Clove Bud Oil?
Mellom: pelargonia, patchouli, vetiver
Bunn: Lav (oakmoss), sandeltre, ambra
Brut
Fabergé
Nese: Karl Mann
EdT · 50 ml · kr ?
Lansert: 1964

Noter:
Topp: artemisia (Clary Sage?), bergamott, kanel, gardenia, Clove Bud Oil?
Mellom: pelargonia, patchouli, vetiver
Bunn: Lav (oakmoss), sandeltre, ambra, hedione, a synthetic molecule said to have a diffusive jasmine odor with a hint of an aquatic note.
Habit Rouge
Guerlain
Nese: Jean Paul Guerlain
EdT · 50 ml · kr 440,-
Lansert: 1965

Habit Rouge betyr «Rød jakke»

Noter:
Topp: Bergamott, sitron, rosetre, basilikum, Pimento
Mellom: Sandeltre, nellik, patchouli, sedertre, rose, kanel
Bunn: vanilje, ambra, lav (oakmoss), lær, benzoin, ladanum, virak (olibanum)

Publisert: D2, mars 2011