Høstjakta

Høstjakta

Varmende parfymer for bikkjekalde dager.

– Høstparfymer? Cecilie Egeberg på nisjebutikken Heaven Scent drar på det. ­­– Vi har kunder som kommer på våren og skal ha en «vårduft» og går ut av butikken med Philosykos fra Diptyque. Når sommeren er over, kommer de og skal ha en «høstduft» og ender opp med Philosykos da også.

– Generelt er nok folk ute etter mykere og tyngre dufter når det blir kaldere i været. Egeberg mener folk liker å putte ting i bås: Det går i mann-kvinne, hverdags og fest, og vår eller høst. En «vårlig» parfyme kan liksom ikke kjøpes på høsten. Selv tenker hun omvendt og peker ut en flaske i hyllen. – Denne sitrusparfymen gir meg en skikkelig kickstart når det er mørkt ute og jeg trenger å våkne, og denne, sier hun og peker videre. – Den er tørr og crisp. Perfekt til en skitur i påsken!

Dette er interessant – parfyme som terapi. Ute lukter den blassgrå Oslo-luften jordslag. Jeg husker ikke hvorfor jeg egentlig elsker denne årstiden. Forhufset. Jeg bestemmer meg for å stryke høsten med hårene.

På sporet av den tapte tid. Ingen er bedre til å rote opp duftminner fra hukommelsens komposthaug enn CB I Hate Perfume. Mange neser trekker fram barndomsminner som inspirasjonskilde for sine parfymer, men Brooklyn-baserte Cristopher Brosius, går til verket med en Proust-aktig nidkjærhet. Noen ganger på bekostning av bærbarhet og varighet, men på sitt beste treffer Brosius’ årer av tindrende, sentimentalt gull.

Høsttakkefest i Mummidalen. M3 November er inspirert av Tove Janssons Trollvinter. Boka begynner når Mummitrollet, som det første noensinne¹, våkner midtvinters og ikke greier å sove igjen. Dette er en parfyme som gjør at du får lyst til å tulle deg inn et ullteppe og krølle deg opp i lenestolen foran peisen. Den forvirret meg første gangen, men så demret det at dette er Mummidalen The American way. Det lukter pumpkin pie, malt ingefær, muskat og allehånde – og tro det eller ei – et streif av stekt kalkun. Hvis du er et lite mummitroll som ikke vil sove, er dette alt du trenger for å holde Hufsa og andre mørkekrefter på armlengdes avstand mens du venter på Thanksgiving².

 ¹ Mummitroll går normalt i vinterdvale fra november til april. ² Thanksgiving faller i år på 24. november.

Metamorphosis Series – M3 November
CB I hate perfume
Nese: Christopher Brosius
Perfume Absolute · 15 ml · kr 590
cbihateperfume.com

Noter (ifølge Brosius): Pumpkin pie, nedfallsepler, bål, trerøyk, tørt gress, tørre blader, våte greiner, fuktig mose, kantareller, og et hint av furuskog

Jeg elsker lønneblader. De er de peneste og rasler så fint når de er tørre. Når det har blitt så kaldt i lufta at nesetippen kjennes nummen, og den litt sure lukten av tørt løv stikker i neseborene, vet du at det er ingen vei tilbake. Victor Hugo skrev at melankoli er gleden ved å være bedrøvet – for meg er dette essensen av høsten. Burning Leaves er et veltemperert bladbål spilt med sordin – rundere og mindre syrlig enn det du fyrer opp i hagen. Lukten av død og forråtnelse, og bålrøyken som bærer bud om lutring og gjenoppstandelse.

Burning Leaves
CB I hate perfume
Nese: Christopher Brosius
Perfume Absolute · 15 ml · kr 505
cbihateperfume.com

Noter: Brente lønneblader

Olje- eller alkoblandet parfyme? Brosius’ parfymer kommer i olje- og vannversjoner, mens majoriteten av parfymer fortynnes i ren alkohol. Brent Leonesio bak merket Smell Bent forklarer forskjellen: – Gjennom årene har jeg gått fra det ene til det andre. Jeg elsker måten en parfyme «åpner opp» i sprayform. Imidlertid har oljer definitivt noe mer intimt, mer personlig over seg. Jeg liker at de er så kompakte – det blir som å si: «Dette er mitt – men jeg kan dele om jeg slipper deg nær nok».