Les Fleurs du Malle

Les Fleurs du Malle

En parallell verden. Tenk deg at du står i en bokhandel. — Denne er veldig tung og krydret, kvitrer damen og holder fram Min Kamp. – Eller har du prøvd Jeg Nekter? Sier hun og peker. — Den er litt sånn mørk og woody som de andre, veldig populær! Du mumler at du er litt lei av Oktober og blar i Fifty Shades of Grey og Imot naturen. På omslagene står kun tittel og forlagets navn med kjempestore bokstaver. En skulle ikke tro at de var skrevet av samme person, men ingen forfatter står nevnt noe sted, så du slår deg til ro med at det må være Gyldendal som har skrevet dem.

Dette er virkeligheten i parfymebransjen, men i 2000 gjorde Frédéric Malle noe som var fullstendig uhørt: Han startet sitt eget “parfymeforlagshus” hvor opphavsmannens navn fikk stå øverst på flasken. Det høres så opplagt ut, men akkurat som Columbus enkle plan om å nå India via bakveien, har Malles visjonære grep bidratt til å utvide horisonten i parfymeverdenen, og til å heve statusen til parfymeskaperen fra “duftkokk” til auteur. Frédéric Malle er rett person å prate med om det kommende året.

Mørke skyer på horisonten. I året som gikk var det verken mayakalenderen eller det vedvarende lavtrykket fra finanskrisen som skapte mest framtidsangst i parfymebransjen. I fjor presenterte EUs Vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) et direktiv som forbyr eller begrenser bruken av potensielt allergifremkallende ingredienser. Blir det vedtatt vil det føre til at en mengde parfymer, deriblant Chanel No 5 og Miss Dior (som inneholder bergamott, sjasmin og oakmoss) må forandres til bleke skygger av seg selv. Dette har utløst panikkartede tilstander på nettet, der folk lurer på om de må begynne å hamstre mens deres «egen» parfyme ennå er i «live».

– Det vil ta livet av mesteparten av produktene våre, siden vi bruker en mengde naturlige ingredienser, sier Malle.

– Forslaget ønsker å forby alle allergener, men de fleste er ikke klar over at de fleste allergenene kommer fra naturen. Hvis dette direktivet skal følges vil det bety at nesten alle naturlige produkter vil bli bannlyst. Klassikere og luksusparfymer vil bli forbudt eller ødelagt, mens bøndene rundt om i verden som forsyner oss med disse naturlige råvarene vil gå konk.

– Er det aktuelt å gjøre som tobakksindustrien og merke produktene med «Brukes på eget ansvar»?

– Ja, faktisk. 1,5 prosent av befolkningen er allergisk og trenger å bli informert. Hvis dette er prisen å betale for å kunne tilby kvalitetsprodukter til de resterende 98,5 prosentene, er det ikke engang noe å diskutere.

Malle mener en av de vanligste misforståelsene når det gjelder parfyme er at «Kjemi er dårlig, naturlig er bra». — Sannheten er at vi trenger begge deler. At det bare er allergener i syntetiske ingredienser er en myte. Det er heller omvendt. Selv er Frédéric Malle svært begeistret for nye syntetiske lukter. — Det finnes ikke noe mer spennende enn «high-tech» i bransjen vår! Men mye av det er så hemmelig at jeg ikke får snakke om det, beklager han. Om han blir lei av noen ingredienser? — Hedione*, og kopier av Hedione. I seg selv er de flotte, men nå brukes de hele tiden for å vanne ut ting.

Juleblues. Januar er byttetid for bomskuddene som falt under juletreet. Frédéric Malle har følgende råd til dem som ønsket seg parfyme men som ikke fikk noe de likte. — Ikke prøv å beskrive en duft med parfymetermer – antakeligvis snakker du ikke språket, så det vil bare skape mer forvirring. Prøv heller å forestille deg hvor og når du skal bruke den, og si det. — Vær også spesifikk på hvorfor du vil bruke denne parfymen (for din egen del, for å imponere …). Alt dette vil hjelpe den som prøver å finne noe som passer til deg.

– Du sammenligner deg selv med en forlagsredaktør — jeg går ut i fra at det betyr at du gjør mye redigering … hva skjer egentlig når du gir en parfymør helt frie tøyler?

– Ofte store ting! Musc Ravageur, Le Parfum de Thérèse, Angéliques sous la Pluie, Noir Epices og Outrageous er alle produkter jeg nesten ikke har arbeidet med. Jeg liker alle sammen. Parfymørene er den virkelige nøkkelen til selskapet vårt – Editions de Parfums ble skapt for dem. De bruker meg hvis de har lyst, men de trenger ikke …

*Hedione (bla. brukt i Diors Eau Sauvage), gir en abstrakt friskhet til en hver blomsterbukett.

 

Publisert: D2, januar 2013