Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket

Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket

Hver jul ruller de store parfymehusene ut metervis med glossy gavepakker. Eau de toilette og bodylotion, aftershave og deo, bundles sammen, spesialdesignet for å få deg på kroken i det gavepanikken melder seg – men ta deg i akt: Å gi noen parfyme er som så spille russisk rulett, bare verre (for med mindre du har en ønskeliste), bærer det garantert lukt til helvete. De aller fleste ser på duft som noe svært personlig, og en parfyme som ikke faller i god jord, er ikke bare et bomskudd, den vil betraktes som et utibørlig overtramp i intimsfæren.

Men det finnes lys i mørket, også for de som vil gi bort lukt til jul: Nemlig duftlys, og bare så det er sagt: Hvis du mener duftlys er for fjollete til å gi bort i gave, tenk på dette: Da De tre vise menn skulle gi Jesusbarnet det mest kostelige de kunne tenke seg, var hele to av tre gaver duft – bare gull ble regnet som like verdifullt. Man kan faktisk si at røkelse og myrra er de opprinnelige julegavene, godt nok for konger, til og med guder, så det er ingen grunn til å stille sitt lys under en skjeppe.

På en juletur til Berlin i fjor, kom jeg inn i en av disse butikkene som er så minimalistiske at du føler at du skitner til butikken bare ved å gå inn dem. Der og da fikk jeg følelsen av å ha ramlet rett inn i et Carl Larsson-bilde. Jeg så snødekte grantrær og hørte ringlingen av dombjeller. Forbløffet over denne skandinaviske åpenbaringen, saumfarte jeg lokalet på jakt etter en forklaring. Riktignok var det en ACNE-butikk, men rundt meg var det bare noen berlinerhipstere som så ut som utmagrete ulvehunder, og ellers fint lite som minnet om julehygge. Men så oppdaget jeg et nokså unnselig lys i en krok. På etiketten stod det en enkel adresse: Lilla Nygatan 23. Det viste seg at lyset ble laget på bestilling da Acne flyttet inn i sitt nye hovedkvarter i Stockholm. Mesteren bak tryllekunsten er Olivia Giacobetti – en av parfymens største illusjonister.

Duftlys er magiske. De kan forvandle et helt rom på samme måten som nystekte boller eller grønnsåpe gjør det. Hjemme hos meg brenner vi duftlys hele den mørke delen av året. Nå går det i Winter in Russia fra Diptyque. Når lysene tennes er det som om stua transformerer til en duvende togkupé på Den transsibirske jernbanen. Det putrer av sterk, søt te fra samovaren. Røyken fra bjørkefyring smyger seg inn utenfra, og blander seg med musk brakt med det fjerne Østen. Settet inneholder en troika med minilys: Thé, Musc og favoritten Feu de Bois — ingenting gjør meg så overstadig lykkelig som lukten av bål — og bor du i leilighet uten pipe, kommer du ikke nærmere peiskos enn dette.

Duftlys på sparebluss:

Nellikspiker i appelsin er en klassiker.

Kongerøkelse (fås kjøpt på apoteket) er et rimelig og godt alternativ til duftlys. NB! Må kun brukes i advent tiden.

IKEA har et sett med julelys. Lukter kunstig julekake, men funker i nødstilfeller.

Hvis du allikevel vil gi bort parfyme, skal du ikke gi bort én, men flere. Produsenter, og nettbutikker som Luckyscent tilbyr 1-2 ml prøver. The Perfumed Court har spesialisert seg på dekantering av parfymer og setter sammen sett etter tema, som: «Classic & Discontinued, Incredibly Interesting, Hard to Find Scents a Perfumista should smell»eller «What would John Wayne Wear». Dette er gaver som er morsomme å gi og få, og skulle du slumpe til å hjelpe noen med å finne sin nye favorittparfyme, da har du en venn for livet.

Hvis du først vil gi noen parfyme, sørg for å få med en parfymeprøve. Da kan parfymen byttes om den ikke faller i smak.

Tips om duftlys:

La lyset brenne til all voksen har smeltet helt ut til kanten av glasset. Da smelter voksen jevnere neste gang, og det blir mindre sjanse for at det danner seg en brennegrop i midten av lyset. Får du en grop, kan du forøke å presse ned voksen på sidene mens lyset er varmt.

Klipp veken til maks 5 mm når du tenner lyset på nytt. Hvis du er kirurg har du sikkert en sånn fin saks som er bøyd nesten 90 grader, du kan også bruke en neglsaks, eller hvis du er lat, bruker du neglene. Lange veker både soter, og brenner lyset raskere.

Unngås å sette lyset på ett sted med mye trekk — samme problem som punktet over.

Det kan bli for mye av det gode. Noen duftlys kan bli for sterke, spesielt i små værelser. Hvis det føles for påtrengende, prøv en annen plassering, hvis det ikke hjelper: Hiv det eller gi det bort – du kommer til å hate det uansett.

 

Publisert: D2, desember 2010