Det Store Svarte Kjoletyveriet

Det Store Svarte Kjoletyveriet

2012 var året da alt gikk i svart. Hva er det første du tenker på når du leser ordet «noir»? La meg gjette: en filmsjanger kjent for lyssky aktiviteter og hardkokte typer med skumle hensikter. Mørk kaffe eller sjokolade med en god dose bitterhet. Eller fargen kjent for å sluke alt lys, og derfor den mest flatterende om du ønsker å skjule kroppens topografi (eller skal i begravelse). Kanskje fargen for forførelse og plutselig død? Det overrasker ikke at det gammelgreske ordet «melankoli» direkte oversatt betyr svart galle.

La Petite Robe Noire
Guerlain
Neser: Delphine Jelk og Thierry Wasser
EdT · 50 ml · kr 660,-
Coco Noir
Chanel
Neser: Jacques Polge og Christopher Sheldrake
EdP · 50 ml · kr 915,-

Tyven, tyven skal du hete. – Vi dveler ikke ved det, har en representant fra Chanel uttalt. Men ledelsen i Chanel må ha kjent det som et nålestikk da et parfymehus – som aldri har holdt på med søm – rapper noe de har gjort krav på rett foran nesen på dem, nemlig Den lille sorte. Og Guerlain har ikke gjort noe forsøk på å skjule bevismaterialet – snarere tvert i mot – denne høsten har så og si hvert eneste gatehjørne i Paris blitt lyst opp av reklameskilt for parfymen La Petite Robe Noire. Det har blitt sluppet mange parfymer med svart tema i det siste, deriblant Back to Black fra By Kilian, Tom Fords Black Orchid og Lady Gagas Fame, hvor selve innholdet i eksplisitt Gaga-stil ser ut til å være pumpet rett opp fra Gullfaks-feltet, men bare Guerlain har trykket en svart kjole på flasken. Når Chanel nå lanserer en flanker til den populære Coco-serien som er svart fra topp til bunn, Coco Noir, er det vanskelig å ikke tenke at dette er personlig.

I mørket er alle katter grå. Og lukten? Verken La Petite Robe Noire eller Coco Noir er i nærheten av å lukte noe som rimer på dunkelt, sorgtungt eller mørkt. Begge har blitt ungpikeaktige cocktailkjoler alá Holly Golightly i Breakfast at Tiffany’s, men uten ambivalensen som gjorde Audrey Hepburns rolle så bittersøt. De er sorgløse frukttyggegummiaffærer med ringlende plastikkperler, skreddersydd for kjappe «likes» av shopgirls med gullfiskhukommelse. Mer «haute» enn «couture», mer rusbrus enn Champagne. Hvis jeg likevel skal plukke en vinner, ville jeg gått for Coco Noir. Den svarte flasken med samme klassiske, fasettslipte fasong som Chanel No 5, er et fashion statement i seg selv.

Publisert: D2, desember 2012