Norge i grønt, hvitt, rosa og brunt

Norge i grønt, hvitt, rosa og brunt

Når jeg hører lyden av de første skarptrommene sveller hjertet alltid sånn i brystet at jeg nesten mister pusten. Så setter resten av korpset inn, falskt og skingrende, og jeg kommer på at denne dagen er en uendelig lang marsj mot natt. Når jeg velger parfyme til 17. mai, er en aromaterapeutisk tilnærming det eneste som duger. Det gjelder å finne en impregnering som beskytter mot stikkende flagg, store føtter og bunadkledde albuer. Motgiften mot rødt, hvitt og blått, er lukter som går i grønt, hvitt og brunt.

Philosykos
Diptyque
Lansert: 1996
Nese: Olivia Giacobetti
EdT · 50 ml · 650,-

Noter: Fikenblader, kokos, hvitt sedertre.

Grønt: No livnar det i lundar. Ettersom Philosykos kanskje er verdens mest kjente parfyme med fikentre-tema, skulle en kanskje tro at den ikke hørte hjemme her i nord blant fjell og li og skog, men den er sannelig ikke langt unna en nyspikket seljefløyte heller – eller et vierkjerr, den mosegrodde barken på et gammelt piletre, eller grønske på kneet. Og det er ikke tull når jeg sier at denne parfymen gir meg den samme klukkende følelsen i magen som da jeg sang «Se norges blomsterdal» av full hals i gymsalen på barneskolen. Philosykos er som skapt for 17. mai frokoster med perlende drikke – eller som en paradisisk illusjon av et svalt og skyggefullt fikenblad når du svettende under lag av tung vadmel forbanner drittbatteriet i mobilen og forstår at du aldri kommer til å finne barna på Rådhusplassen.

En Passant
Frédéric Malle
Nese: Olivia Giacobetti
Lansert: 2000
EdP · 50 ml · 950,-

Noter: Syrin, vandige noter, agurk, hvete og appelsintreblader.

Hvitt: Syrin-haiku. Hva lukter 17. mai? Pølsevann, tørkende vaniljeis, grillos, varm ull, og nyslått plen, men mer enn noe annet er det lukten blomstrende syriner. Så hvis det finnes en syrinduft, hva er vel bedre enn å maksimere det? Det er ingen enkel sak å fange denne unnvikende blomsten i en flaske, men Olivia Giacobettis gjendiktning av syrinens småfuktige og tandre karakter i En Passant er spot on. Et duft-haiku som i sin beskjedenhet rommer noe stort og løfterikt. Som å gå hjem på natta og at det allikevel er lyst, følelsen av at noe fantastisk er mulig, og vissheten om at det bare er noen timer til solen løfter det våte dugget fra gresset som trekker inn tøyskoene.

M/Mink
Byredo
Nese: Jérôme Epinette
Lansert: 2010
EdP · 50 ml · 950,-

Noter: Adoxal, røkelse, patsjuli, kløverhonning, ambra.

Brunt: Innsiden av en russedress 24-7.
M/Mink er et samarbeidsprosjekt mellom Byredo og kunst- og designduoen M/M Paris. Tittelen er en slags rebus bestående av «M&M»+«INK». Jeg har malt mye med tusj og sverger på at jeg aldri har vært borti blekk som dette. Nei, dette lukter som det uttales: Mink. Byredo som kjennetegnes ved en småfiks men tilgjengelig trendy stil, har med M/Mink begått en komplett ubærbar parfyme. Den oser mårdyr. Det dunster som en flatkjørt mink som har blitt skrapt opp av asfalten med en grillspade, marinert i kvistlakk og glemt i hanskerommet med en pose honningkamfer. Det er en sann fryd. Puggehester som trenger å kamuflere at de brukte natt til 17. til å lese, gjør som følger: Skyll håret i en halvflaske Frydenlund, hent fram russedressen som du pakket i den grønne posen med kjøkkenrester kvelden før, topp det hele med en raus sprut M/Mink i skrevet og du er good to go. Ingen skjønner at du er festbrems – for som alle som har blitt ferska i smugrøyking vet: Lukt lyver aldri.

Candy
Prada
Nese: Daniela (Roche) Andrier
Lansert: 2011
EdP · 50 ml · 730,-

Noter: Musk, karamell, vanilje, maltol, sukkerspinn og benzoin.

Rosa: Sukkersjokk. Om 17. mai er lukten av blomster, er det også lukten av overhopphetede barn med størknet vaniljeis i fjeset. – Den lukter godt, sa datteren min på fem. Da jeg ba henne om å være mer spesifikk, kom svaret uten betenkning: – Lukter som sjokoladebolle! Det er ikke langt fra sannheten, for er det noe Prada Candy har til felles med kaker, kaffe, kakao og sukkerspinn, er det molekylet maltol. I Candy er det nok også en slump av den syntetiske og 500% sterkere versjonen ethyl maltol, som brukes som smaksforsterker i alt fra kjøtt og vin til tannpasta. Den lett toastede smaken har for øvrig gjort ethyl maltol til en hit blant E-sigarettrøykere som liker å mikse innholdet til inhalatorene sine selv.
Ved første øyekast skulle en tro at Prada Candy var skreddersydd for tenåringsjentene som køer opp foran Starbucks for å få seg en grande Caramel Frappucino med krem, men med sin «rett på sak» attityde appellerer den nok mer til mødre på lavkarbo som ikke legger fingrene i mellom etter noen glass prosecco. Dosen på 12% benzoharpiks gir en lang, pudret, karamellfudge-aktig finish, som også bidrar til å gjøre den hakket mer moden. Søtladenheten til tross, streifet av brent sukker er så naturtro at Candy blir noe mer enn bare pudding –  den blir liksom litt sofistikert også – som en crème brulée.

Publisert: D2, mai 2014