Spicebomb

Spicebomb

Dødsmorsomt design. Den siste herreparfymen fra Viktor & Rolf ser ut som en håndgranat, en ganske fin en som sådan. Med fasetter i røykfarget glass og svart detaljering kunne den kommet rett fra det høyteknologiske våpenlaboratoriet til superhelten og playboyen Tony Stark, aka Iron Man. Likheten stopper ikke der – begge balanserer på en krom-vanadiumskarp knivsegg mellom passe machoteit og supersmart. Sjekk motstykket, Davidoffs Champion så skjønner du forskjellen. Den sporty flasken er formet som en styrketreningsmanual i 1:1 størrelse. Opplagt ment å være übersexuell, men hvem vil egentlig bli sett levende på gymmen med en aerobicvekt på 1kg?

Kaloribombe under panseret. Genistreken med Stan Lees Iron Man, er at man under den skinnende, blanke rustningen finner Tony Stark. Han er narsissistisk, brautende, manipulerende, sexistisk og semiautistisk – praktisk talt alle personlighetstrekkene som er forbeholdt superskurken. Spicebomb derimot, er fri for dissonans. Cocktailen i flasken er varm og innsmigrende, og det vil ikke overraske meg om den stikker av med prisen for beste mainstream herreparfyme på FiFi Awards senere i år* – det er bare at den er mer som Supermann. Istedenfor et krydderfyrverkeri får du en superkontrollert fusjon hvor ingrediensene har smeltet sammen til et minste felles multiplum av hva krydder kan være, lysår unna garam masala eller five spice. Parfymør Olivier Polge serverer en plutoniumanriket julekake (christmas pudding), så søt at man etter noen timer blir redd for at kryptonitt er det eneste som kan stoppe den. Caloriebomb ville faktisk vært et mer treffende navn.

Spice Bomb
Victor & Rolf
Nese: Olivier Polge
Flaskedesign: Fabien Baron
EdT · 90 ml · kr 725,-

Noter: Bergamott, grapefrukt, elemiharpiks, rosa pepper, chilli, safran, lær, tobakk og vetiver.

Lansert januar 2012 som herreoppfølgeren til Flowerbomb.

Fusjonsenergi eller fiksjonsenergi. Hvilken lukt Tony Stark selv ville foretrukket? Som han utbryter når han får satt inn en ny og palladiumfri Arc-reaktor i brystkassa i Iron Man 2: – Wow! Det smaker som kokos … og metall! Der har du en interessant brief for en supercologne.

Farlig potent. Referansen til eksplosiver er ikke så høl i huet som man skulle tro: I 1887 forsøkte kjemikeren Albert Baur å framstille en superversjon av trinitrotoluen, populært kalt TNT. Resultatet tok ikke en gang fyr, men Baur oppdaget at den nye forbindelsen luktet deilig av søt, ren musk. Han patenterte oppdagelsen og nitromusken var født. Parfymørene la straks sin elsk på det nye duftmolekylet. Ekte musk kommer fra den utrydningstruede moskushjorten og var naturlig nok utrolig dyr. Nå kunne den produseres industrielt til en tusendel av prisen. Ernest Beaux brukte over 10% da han komponerte Chanel No5. Nitromuskene var ikke helt ufarlige heller. De var ustabile i lys (fototoksiske) og vanskelig nedbrytbare, og gikk derfor etter hvert ut av bruk.

Stan Lees superformel. 
– Jeg ga meg selv en utfordring, mimrer tegneserieskaperen Stan Lee på dobbeldiskutgaven av Iron Man (2008). Året var 1963, den kalde krigen var på sitt heteste og Vietnamkrigen under kraftig opptrapping.
– Hvis det var en ting de unge leserne hatet, var det krig, hæren og det militær-industrielle komplekset. Så jeg lagde en helt som representerte dette i ente potens: Han var våpenprodusent, han leverte våpen til militæret, han var rik, han var en industrimagnat. – Jeg tenkte det ville være gøy å ta en sånn type ingen ville like, dytte ham ned i halsen på dem og tvinge dem til å like ham.

Urverk i tikkende bomber. Dette er noe alle Stan Lees figurer har til felles. Fra Spiderman til X-men – alle har en indre konflikt eller akilleshæl som får deg til å lure på hvordan det går med dem. Det samme kan sies om alle parfymer verdt å skrive om. Hva hadde Chanel No 5 vært uten kontrasten mellom de blendende hvite blomstene og de dyriske undertonene? Appelsinmarmeladen uten det fettete belegget i Bigarade Concentree? Tuberosebuketten uten mentolsigaretten i Tubereuse Criminelle? Bjørkeneverbålet blandet med bruspulver i Cuir de Russie, eller drivhusblomstene dyppet i melk i Carnal flower?

* Spicebomb vant tre priser, deriblant Best New Male Fragrance, under britiske FiFi Awards 2013.


Publisert: D2, mars 2013